Olemassa olevien totuuksien ja tapojen kyseenalaistaminen on kehittymisen edellytys. Ja tämä kyseenalaistaminen koskee eritoten omia ajatuksia.

Toimintaa 2017

Akkumetallien erotustekniikkaa LUT:ssa 4.4.2017

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijatohtori Sami Virolainen kertoi KARKE:lle kolmen tunnin ajan työstään metallien erottamisessa akuista ja paristoista hydrometallurgisin menetelmin. Yliopiston erotustekniikan tutkimustyö on jo vuosikausia ollut varsin hyvin tunnettu erikoisosaamisen alue.

Hiljakkoin KARKE perehtyi myös LUT:n membraanitekniikkaan ja mekaanisiin suodatusprosesseihin. Nyt esillä olleet uuttamisprosessit ovat erittäin mielenkiintoisia sekä ympäristön turmeltumattomuuden että monien metallikomponenttien saatavuuden ja niukkuuden kannalta ajatellen. Hydrometallurgia tarjoaa selektiivisen ja kemiallisesti puhtaita fraktioita tuottavan erotusmenetelmän useimmiten varsin vähäisellä energiankulutuksella ja keveillä investoinneilla tuotantolaitoksiin.

Hydrometallurgiassa on aivan ilmeisesti odotettavissa merkittäviä läpimurtoja teollisen mittakaavan prosesseissa.

KARKE Heurekassa 6.5.2017

Karjalan Keksijöiden viiden jäsenen ryhmä teki 6.5.2017 jo pitempään puheena olleen käynnin tiedekeskus Heurekassa Tikkurilassa. Mukana retkellä olivat Valanne, Räihä, Pöntelin, Okkola ja Juopperi. Matka tehtiin junalla, missä ryhmän keskenään käymien lennokkaiden ideointikeskusteluiden aprikoitiin aiheuttaneen kanssamatkustajissa erinäisiä tuntemuksia - mutta mitäpä siitä.

Tiedekeskus Heurekan perustaminen 1980-luvulla pohjautuu Helsingin Yliopiston henkilöiden aloitteellisuuteen. Rakennuksen valmistuminen Vantaan Tikkurilaan ja näyttelytoiminnan avautuessa taustalla olevan tiedekeskussäätiön omissa tiloissa oli merkittävä mediatapahtuma. Tiedekeskuksen rahoituksesta noin puolet tulee julkiselta sektorilta tukena ja toinen puoli oman toiminnan tuloksena kai lähinnä pääsylipputuloina.

Tekniikan kanssa pitempään askarrelleille käynti tiedekeskuksessa on kuin sukulaisissa käynti pitkän eron jälkeen. Asiat ovat suurelta osaltaan tuttuja ja niiden tarkastelu tuo mieleen nostalgisia ja lämpimiä tunteita. Jotain samankaltaista tunsin aikanaan paperitehtaalla vanhan paperikoneen äärellä seisoessani oltuani sitä ennen vuosia pois alalta. Näyttäviä ja mieleenpainuvia esityksiä ovat mm. planetaariumin näytökset ja sitten se ulkoalueen Arkhimeden ruuvin leikkikenttä.

Juhani Juopperi