Salassapitosopimus on apuväline, joka kertoo keksijän tahdon.

Salassapito­sopimuksia

Kaksi sopimusmallia; toinen keksintöjen myyntiä ja toinen yhdistyksen sisäistä toimintaa varten. Molemmat sopimukset ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.

Salassapitosopimus 1 - myynti

Tarkoitettu auttamaan keksinnön myyntiä. Sopimus on varsin lyhyt ja tarkoitus on, että keksijä itse muokkaisi sopimuksen omaan tilanteeseensa sopivaksi. Vähintäänkin sopimuksessa punaisella värillä merkityt kohdat tulee muuttaa.

Sopimuksen on laatinut Seppo Jyrkinen alkuaan omaan käyttönsä.

Lataa salassapitosopimus 1 OpenOffice muodossa tai Word muodossa.

Salassapitosopimus 2 - yhdistys

Tarkoitettu auttamaan keksinnön esittelyä yhdistyksen sisäisessä tilaisuudessa. Keksijän tulee muokata sopimus omien tarpeittensa mukaisesti.

Sopimuksen on laatinut Arto Verho Karjalan Keksijät ry:n jäsentilaisuuksissa käytettäväksi.

Lataa salassapitosopimus 2 OpenOffice muodossa tai Word muodossa.

Salassapito­sopimusten ongelmia

1. Kaikkia sopimuksia voidaan rikkoa. Jos keksijä katsoo sopimusta loukatun, hänellä on velvollisuus näyttää rikkomus toteen. Viranomaista tulee erikseen pyytää tutkimaan asiaa, sillä omatoimisesti se ei tutkimuksia aloita.

2. Tietoa voidaan luovuttaa salaa kolmannelle osapuolelle. Keksinnön tultua julki ulkomailla, voidaan sitä käyttää myös Suomessa.

3. Jokaisessa yrityksessä on ideoita, joista tuotekehityksen johtaja ja toimitusjohtaja eivät ole lainkaan tietoisia. He voivat allekirjoittaa salasopimuksen hyvässä uskossa ja jälkeenpäin joku alainen kertoo tehneensä saman keksinnön vuosia takaperin. Nokiassa keksintöjä lienee kassakaapissa kymmeniä tuhansia - eikä kukaan yksittäinen henkilö niitä kaikkia taatusti tunne!

4. Samoja asioita keksitään aina uudestaan. Henkilökohtaisesti voin kertoa, että olen muutamaan kertaan keksinyt pyörän uudestaan.

5. Idea ja keksintö ovat eri asioita. Idea kertoo, mitä halutaan, keksintö kertoo, miten se toteutetaan. Tässä suhteessa keksijälle sattuu helposti virhe (nimim. kokenut kaikki tietää).