Keksintöjä

Keksinnön edelleenkehitelmä: alumiininen lämpöpatteri

TEREL lämpöpatteri muodostuu kahdesta, muotoon puristetusta alumiinilevystä, jotka kiinnitetään pinta-asennettuun kupariputkeen. Vesi kulkee kupariputkessa, ei "patterissa".

Keskuslämmitys toteutetaan asentamalla huoneisiin yksilinjainen kupariputki pinta-asennuksena ja kiinnittämällä TEREL elementit ruuvikiinnityksinä haluttuihin paikkoihin lämmöntarpeen mukaan.

Jokamiehen keksintö: poletti & korkinavaaja

Avari = korkinavaaja + ostoskärripoletti. Kauniisti muotoiltuna se sopii yrityksille jakotavaraksi, edulliseksi liikelahjaksi. Kromattuna (kuvassa), sinkittynä tai kullattuna.

Peruskeksinnön teki Seppo Jyrkinen. Kaupallinen tuote siitä jalostettiin yhdessä Ari Piispasen kanssa. Työkalu teetettiin omalla kustannuksella, mutta tuotanto ostetaan alihankintana. Keksinnölle haettiin hyödyllisyysmallisuoja EU:n alueella (23 maata).

Avareita on valmistettu yli puoli miljoonaa. Tällainen pikkukeksintö syntyy keneltä tahansa.

» keksinnön omat kotisivut

Arkipäivän keksintö: pururadan damaskit

Damaskit estävät pururadan tikkuja menemästä tossuihin.

Lenkkitossujen damaskit voi tehdä vanhoista nilkkasukista: pohja pois ja arkipäivän keksintö on valmis. Mikäli lenkkitossuissa on umpiläppä ja korkea varsi, niin hakaneulojakaan ei tarvita.

Keksinnön tekijä Seppo Jyrkinen. Keksijä itse on testannut ideaansa usean vuoden aikana satoja kertoja. Jokainen ihminen on keksijä omassa arkipäivän elämässään.

Teknologiakeksintö: suurnopeusmootori

Aksiaalivuotekniikkaan pohjautuvat sähkömoottorit ovat keskinopeusalueen moottoreita. Pyörimisnopeus 3.000 - 15.000 rpm eli 10 kertaa suurempi kuin tavallisilla sähkömoottoreilla.

Moottori voidaan kytkeä suoraan yhteen toimilaitteen kanssa mikä vähentää osien määrää ja lopputuote on optimoitu tarvettaan varten. Moottorityyppi sopii erityisesti taajuusmuuttajakäyttöihin.

Tuotteella on useita patentteja. Teknologiakeksinnöissä se varsinainen "keksintö" on usein vain jäävuoren huippu.

Yrittäjän keksintö: erävesuri

Erävesuri Hukari on suorateräinen raskas veitsi.

Se on jykevämpi kuin puukko mutta kevyempi kuin kirves. Painon ansiosta puiden karsinta ja veistotyöt sujuvat kätevästi. Nihkeän kahvan ansiosta ote on pitävä. Ronskin rakenteensa ansiosta on monitoimityökalu eräretkeilijöille ja kesämökkiläisille.

Tuotteen keksi ja kehitti sen valmistaja Jaakko Pöntelin.

Juontokärry pienimuotoiseen metsänhoitoon

Tuulenkaatopuu ahtaassa paikassa on ongelma. Kesäaikana juontamalla kuljetettuun runkoon tarttuu kiviainesta, mistä sahuri ei pidä ollenkaan.

Juhani Juopperi rakensi vanhasta hitsauspullokärrystä juontokärryn.

Tukki nostetaan kärryn V-muotoisiin loviin ja tukin alkupäähän kiinnitetään juontoketju. Juontokärry on kapea, mutta ripustus juontoketjussa vastustaa tukin kierähtämistä, jolloin kärry pysyy hyvin pystyssä. Työkalu pehmeämpään metsänhoitoon ja kaupunkipuistojen hoitoon.

Arkipäivän keksintö: kännykän suoja

Tuorekelmuun kääritty kännykkä on suojassa lialta.

Ohut tuorekelmu mukautuu tarkasti kännykän ympärille. Kelmu ei häiritse puhelimen käyttöä. Sen voi myös vaihtaa vaikka päivittäin. Parhaiten tähän sopivat vanhanaikaiset kännyt, joissa on oikeat näppäimet.

Sopii maalareille, autonkorjaajille ja muille kätensä likaaville. Keksinnön teki Seppo Jyrkinen. On testattu maalaustyön yhteydessä. Ongelmat ovat olemassa vain siksi, että ne ratkaistaisiin.

Prosessikeksintö: kartonkihylsyjen liitoskone

Paperitehtaissa käytetään jopa 10 m kartonkihylsyjä. Tuotantoprosessissa ne sahataan lyhyimmillään alle metrin mittaisiksi riippuen paperirullan leveydestä.

Core Handlingin kehittämä kone jyrsii lyhyiden hylsyjen päihin kartiot ja liimaa ne yhteen. Pitkä hylsy on liitoskohdastaan yhtä luja kuin uusi.

Patenteilla suojattuja koneita on myyty useissa eri maissa. Pienyrittäjän keksintö isoille yrityksille.

Keksintö pilke silmäkulmassa: kahluusaappaat

Tavallisista kumisaappaista tehdyt kahluusaappaat, joilla voi mennä syvempäänkin veteen. Jätesäkin muovista leikatut palaset teipataan ilmastointiteipillä saappaisiin. Teipatessa on syytä olla huolellinen erityisesti sauman kanssa: muovin on mukailtava saumaa tiiviisti. Saumattomilla saappailla saisi rakenteen toteutettua vieläkin helpommin.

Testattiin Kemijoen latvuksilla. Huolellisesti teipattu saapas oli vesitiivis, mutta huolimattomasti tehty (saappaan saumakohta) alkoi vuotaa. Teippausten kestävyys kylmässä vedessä on arvoitus, joten sopinee parhaiten lyhytaikeiseen vedessäoloon.